7 полезных свойств темного шоколада

7 BENEFICII  PENTRU SĂNĂTATE ALE CIOCOLATEI NEGRE

Ciocolata neagră conține multe substanțe nutritive benefice pentru sănătate. Fiind fabricată din semințele arborelui de cacao, ciocolata neagră este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți. Studiile demonstrează că aceasta poate îmbunătăți starea de sănătate și poate reduce riscul de a avea boli cardiovasculare.

Acest articol tratează  7 beneficii pe care le are cacaua și  ciocolata neagră asupra sănătății, argumentate și din punct de vedere științific.

 Ciocolata neagră este foarte nutritivă

Ciocolată neagră de calitate, cu un conținut ridicat de cacao, este destul de nutritivă, conține o cantitate mare de fibre solubile și este bogată în minerale.

O 100 de grame de ciocolată neagră, în compoziția căreia intră cu 70-85% cacao include:

  • 11 grame de fibre
  • 67% din doza zilnică de fier
  • 58% din doza zilnică de  magneziu
  • 89% din doza zilnică de cupru 
  • 98% din doza zilnică de mangan

 Pe lângă acestea mai conține și potasiu, fosfor, zinc și seleniu.

Dar să nu uităm că 100 de grame de ciocolată neagră   este o cantitate destul de mare și nu se recomandă să o consumăm zilnic, pentru că acești nutrienți conțin 600 de calorii și zahăr. Din acest motiv este bine să consumăm ciocolata neagră în doze moderate.

Profilul  acizilor grași din cacao și din ciocolata neagră este, de asemenea, bun. Grăsimile constau, în special, din acid oleic (grăsimi sănătoase pentru inimă, care se găsesc și în uleiul de măsline), acid stearic și acid palmitic.

Acidul stearic are un efect neutru asupra colesterolului din organism, pe când acidul palmitic poate crește nivelul de colesterol.

Ciocolata neagră conține, de asemenea, stimulente precum cofeina și teobromina. Dar este puțin probabil să nu dormim noaptea din cauza ciocolatei negre, deoarece cantitatea de cofeină este foarte mică în comparație cu cea pe care o găsim în cafea.

2. Ciocolata neagră este o sursă puternică de antioxidanți

ORAC (capacitatea de absorbţie a radicalilor de oxigen)  este o măsură a  activității antioxidante a alimentelor. Folosind această măsură, cercetătorii stabilesc un număr mare  de radicali liberi  (răi) dintr-un eşantion de produse alimentare şi observă în ce fel antioxidanţii din alimente îi pot „dezarma”. Relevanța biologică a valorilor ORAC este pusă la îndoială, deoarece este măsurată într-o eprubetă și este posibil să nu aibă același efect și în organism. Cu toate acestea, trebuie să menționăm faptul că boabele crude de cacao, neprelucrate, se numără printre alimentele testate, care au obținut cel mai mare punctaj.

În compoziția ciocolatei neagre se găsesc mulți compuși organici, biologic activi, care funcționează ca antioxidanți, cum ar fi: polifenoli, flavone  și catechine.

Un studiu arată că ciocolata neagră și cacaoa conțin mai mulți antoxidanți activi  - polifenoli și flavone  - decât alte fructe care au fost testate, inclusive, afinele și fructele de Acai.

  1. Ciocolata neagră poate îmbunătăți fluxul sanguin și poate scădea tensiunea arterială

Flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul (mucoasa arterelor), pentru a produce oxidul de azot (NO). Una dintre funcțiile oxidului de azot  este de a trimite semnale către artere pentru a le relaxa, fapt care reduce rezistența la fluxul sanguin și scade tensiunea arterială. Există numeroase studii care demonstrează că ciocolata neagră și cacao pot îmbunătăți fluxul sanguin și pot scadea tensiunea arterială, deși efectele acestora sunt, de obicei, ușoare. Cu toate acestea, există și un studiu efectuat pe persoanele cu tensiune arterială crescută, asupra cărora ciocolata neagră și cacaoa nu au avut niciun efect. Acest lucru ne face să concluzionăm că e nevoie de mai multe studii care să trateze acest subiect, pentru a ne convinge, care sunt, de fapt, efectele ciocolatei negre asupra fluxului sanguin și asupra tensiunii arteriale.

  1. Ciocolata neagră crește nivelul de HDL (colesterol ,,bun” sau lipoproteine cu densitate mare) și protejează LDL (colesterol ,,rău” sau lipoproteinele cu densitate scăzută) de oxidare

Consumul de ciocolată neagră poate reduce acțiunea unor factori care cresc  riscul de boli cardiovasculare. Există un studiu care demonstrează că pudra de cacao scade semnificativ nivelul de LDL oxidat la bărbați. De asemenea, studiul arată că  pudra de cacao crește nivelul de HDL  și scade nivelul de LDL la persoanele care au colesterol mărit. LDL oxidat înseamnă că colesterolul rău a intrat în acțiune cu radicalii liberi. Acest lucru face particulele LDL reactive și capabile să deterioreze unele țesuturi, cum ar fi pereții artelor inimii.

Cacao scade nivelul de LDL oxidat, deoarece conține mulți antioxidanți puternici care pătrund în fluxul sanguin și protejează lipoproteinele de deteriorarea oxidativă.

De asemenea, flavanolii din ciocolata neagră pot reduce rezistența la insulină, care reprezintă un alt factor de risc pentru multe maladii, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare. Dar să nu uităm că ciocolata neagră conține și zahăr, care poate avea un afect opus.

5. Ciocolata neagră poate reduce riscul de boli  cardiovasculare

Compușii din ciocolata neagră au rol de protecție împotriva oxidării LDL. Pe termen lung, aceștia împiedică depunerea de colesterol pe artere, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare. Un studiu realizat pe un eșantion de 470 de bărbați în vârstă, constată că consumul de cacao ar putea reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 50%,  pe parcursul a 15 ani.

Un alt studiu însă a arătat că, dacă folosim ciocolată neagră de 2 sau mai multe ori pe săptămână, am putea reduce cu 32 %  riscul de a avea  placa calcificată în artere. Consumul de ciocolată neagră mai puțin de 2 pe săptămână nu are niciun efect.

 Există și studii care  demonstrează  că, dacă consumăm ciocolată neagră mai mult de 5 ori  pe săptămână,  se reduce riscul de boli de inimă cu 57%, iar studiu clinic, realizat în 2017, a constatat că subiecții care au consumat migdale, cu sau fără ciocolată neagră, au prezentat niveluri îmbunătățite de colesterol LDL.

Desigur, aceste patru studii sunt observaționale, și nu putem spune cu precizie  dacă anume ciocolata neagră a redus riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea putem afirma că ciocolata neagră reduce riscul bolilor de inimă, luând în considerare tensiunea arterială mai mică și LDL-ul oxidat al subiecților incluși în studii.

6.  Ciocolata neagră protejează pielea de soare

Compușii bioactivi din compoziția ciocolatei neagre pot avea efecte pozitive asupra pielii.

Flavanolii ne pot proteja împotriva efectelor nocive ale soarelui, pot îmbunătăți fluxul de sânge de la nivelul  pielii,  pot crește densitatea și nivelul de hidratare al pielii.

Doza minimă eritematoasă (MED) este cantitatea minimă de raze UVB  care poate  provoca înroșirea pielii, la 24 de ore după expunerea la soare.  Un studiu efectuat pe un eșantion de 30 de persoane, arată că doza minimă eritematoasă a crescut mai mult decât dublu, după consumul de ciocolată neagră, cu un conținut bogat de flavanoli, timp de 12 săptămâni.

Iată de ce, dacă planificăm o vacanță la mare, la plajă, e bine să consumăm  ciocolata neagră în perioada anterioară vacanței. Dar să nu uităm să consultăm și medicul dermatolog sau cosmetologul, înainte de a renunța la rutina de îngrijire a pielii, în favoarea unei cantități mai mari de ciocolată neagră.

7. Ciocolata neagră îmbunătățește funcția creierului

Ciocolata neagră îmbunătățește și funcția creierului. Un studiu realizat de voluntari a arătat de consumul de cacao, bogată în flavanoli, timp de 5 zile, a îmbunătățit fluxul de sânge la nivelul creierului.  De asemenea, cacao poate ameliora semnificativ și funcția cognitivă la adulții cu deficiențe cognitive ușoare, poate îmbunătăți fluența verbală și poate reduce activitatea mai multor factori de risc care duc la apariția bolilor neurologice.

În plus, cacao mai conține și substanțe cu efect stimulant, precum cofeina și teobromina, care, pe termen scurt,  pot îmbunătăți activitatea creierului.

 

Concluzie

Există argumente plauzibile, care demonstrează că ciocolata neagră și cacaoa  are numeroase beneficii asupra sănătății și ne poate proteja împotriva bolilor cardiovasculare. Și totuși asta nu înseamnă că ar trebui să consumăm multă ciocolată neagră în fiecare zi. Să nu uităm de caloriile pe care le conține și că este ușor de mâncat. Poate doar, un pătrățel sau două, după cină, pe care să le savurăm cu adevărat. Dacă dorim să profităm de beneficiile ciocolatei fără calorii, atunci ar fi bine să preparăm o ciocolată fierbinte fără cremă sau zahăr. Și să nu uităm că o cantitate mare de ciocolată, care este  vândută pe piață, nu este nutritivă. De aceea e bine să alegem să consumăm  ciocolată de calitate, cu un conținut minim de 70% cacao. Pentru că, cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât conține mai puțin zahăr.

Ciocolata este unul dintre puținele alimente care au un gust minunat, oferind în același timp și beneficii semnificative pentru sănătate.