Care este diferența dintre o dietă pe bază de plantă și una vegană?
Care este diferența dintre o dietă pe bază de plantă și una vegană?

Originea termenului ,,bază de plante”

Termenul „vegan” a fost menționat pentru prima dată, în 1944 de Donald Watson, un avocat englez, adept al protecției drepturilor animalelor și fondator al Societății Vegane, pentru a descrie o persoană care evită să folosească produesele de origine animală, din motive etice. Veganismul se referă la practica de a fi vegan.

Cu timpul, veganismul a ajuns să descrie și o dietă care exclude alimentele de origine animală, cum ar fi ouăle, carnea de animale, peștele, carnea de pasăre, brânza și alte produse lactate. În schimb, o dietă vegană include alimente vegetale precum fructele, legumele, cerealele, nucile, semințele și leguminoasele.

De-a lungul timpului, veganismul a devenit o mișcare bazată nu numai pe etică și bunăstare a animalelor, ci și pe preocupări legate de mediu și sănătate, care au fost validate prin cercetare.

Oamenii au devenit mai conștienți de efectele negative ale creșterii animalelor asupra planetei, precum și de potențialele efecte negative asupra sănătății ale consumului de alimente origine animală, ale cărnii procesate, înțelegând necesitatea de a alege grăsimile saturate și nu pe cele nesaturate.

În anii 1980, Dr. T. Colin Campbell a introdus în lumea științei despre nutriție termenul „dietă pe bază de plante”, pentru a defini o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, bogată în fibre de origine vegetală, care se concentrează pe sănătate și nu pe etică.

Astăzi, sondajele indică faptul că aproximativ 2% dintre americani se consideră vegani, dintre care majoritatea fac parte din generația Millennial.

În plus, mulți oameni nu se consideră ca respectând un regim alimentar pe bază de plante sau vegan, dar sunt interesați să reducă consumul alimentelor de origine animală și să încerce alimente care sunt populare într-o dietă pe bază de plante sau în cea vegană.

O dietă pe bază de plante (vegetariană) vs. o dietă vegană

Deși circulă o serie de definiții, majoritatea oamenilor sunt de acord asupra unor diferențe specifice între termenii „dietă pe bază de plante” și „dietă vegană”.

 

O dietă pe bază de plante (vegetariană) vs. o dietă vegană

 

Produse

Dieta vegană

Deieta pe bază de plante

Dieta pe bază de alimente integrale și plante

 

Carne, ouă, produse lactate, fructe de mare

 

nu

posibil

posibil

Uleiuri și produse intens procesate

 

da

da

nu

Cereal integrale

 

da

da

da

Afectează alte segmente ale vieții (articole de îmbrăcăminte, produse de igienă personală etc.

 

da

posibil

posibil

 

Ce înseamnă o dietă pe bază de plante?

O dietă pe bază de plante se referă, de obicei, în mod specific la regimul alimentar al cuiva.

 Mulți oameni folosesc termenul „pe bază de plante” pentru a indica faptul că includ în regimul lor  doar alimente de origine vegetală sau,  în mare parte, alimente vegetale. Cu toate acestea, unii oameni deși  se consideră a fi vegetarieni, totuși mănâncă anumite produse de origine animală.

Alții folosesc termenul „alimente integrale, pe bază de plante” pentru a-și descrie dieta, ceea ce înseamnă ca folosesc, în mare parte, alimente vegetale integrale, care sunt crude sau minim procesate.

Cineva care urmează o dietă pe bază de alimente integrale, pe bază de plante, va evita, de asemenea, uleiurile și cerealele procesate, în timp ce aceste alimente pot fi consumate în cazul unei diete vegane sau pe bază de plante.

Partea „alimente întregi” este o distincție importantă, deoarece există atât de multe alimente vegane procesate. De exemplu, anumite soiuri de mac și brânză la cutie, hot dog, felii de brânză, bacon și chiar nuggets de „pui” sunt vegane, dar nu s-ar potrivi într-o dietă pe bază de plante.

Ce înseamnă să fii vegan?

A fi vegan nu reprezintă doar un regim alimentar, de asemenea, descrie un stil de viață. Veganismul este, în general, este definit ca evitarea consumului de alimente de origine animală, precum și utilizarea sau exploatarea animalelor. În timp ce acest lucru lasă loc pentru preferințele și barierele individuale ale fiecăruia, intenția generală este ca să nu facă niciun rău  animalelor prin alegerile pe care le face în viață.

Pe lângă excluderea produselor de origine animală din dieta lor, oamenii care se consideră ca fiind vegani evită, de obicei, să cumpere articole care au fost fabricate sau testate pe animale.

Acestea includ adesea îmbrăcăminte, produse de îngrijire personală, pantofi, accesorii și bunuri de uz casnic. Pentru unii vegani, acest lucru poate însemna și evitarea medicamentelor sau a imunizărilor care folosesc subproduse animale sau care au fost testate pe animale.

Poți fi atât vegetarian, cât și vegan?

Este posibil să fii atât vegetarian, cât și vegan, deoarece acești termeni nu sunt meniți să împartă oamenii în funcție de stilul de viață pe care îl aleg.

Mulți oameni pot începe ca fiind vegani, evitând produsele de origine animală din dieta lor, în primul rând, din motive etice sau de mediu, dar, apoi, adoptă o dietă cu alimente integrale, pe bază de plante, pentru a-și atinge obiectivele de sănătate.

Alți  oameni pot începe să mănânce alimente integrale, o dietă pe bază de plante și, apoi, să decidă să treacă spre veganism pentru restul vieții, evitând produsele de origine animală și din alte zone non-alimentare.

Concluzie

Mulți oameni aleg să reducă sau să elimine numărul de produse de origine animală pe care le consumă. În timp ce alți oameni aleg să nu-și eticheteze alegerile alimentare sau să se consideră vegtarieni (pe bază de plante) sau vegani.

Termenul „pe bază de plante” se referă, de obicei, la o persoană care consumă o dietă bazată, în principal, pe alimente vegetale, cu un consum redus sau limitat al produselor de origine animală. O dietă care include alimente integrale, pe bază de plante, înseamnă că uleiurile și alimentele procesate ambalate sunt, de asemenea, excluse.

Termenul „vegan” se extinde la alegeea unui stil de viață al cuiva, depășind limitele unui simplu regim alimentar. Un stil de viață vegan își propune să evite, în orice mod, a provoca rău animalelor, inclusiv prin produsele folosite sau achiziționate.

Cineva care este vegan tinde, de asemenea, să țină cont de potențialele efecte negative ale produselor de origine animală asupra mediului.

Deși acești doi termeni sunt fundamental diferiți, ei au și anumite asemănări. Ambele curente sunt în creștere, devenind destul de populare și pot fi moduri sănătoase de a mânca atunci când sunt planificate corespunzător.