6 BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE ALE ALIMENTAȚIEI VEGANE BAZATE PE DOVEZI ȘTIINȚIFICE
6 BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE ALE ALIMENTAȚIEI VEGANE BAZATE PE DOVEZI ȘTIINȚIFICE

Iată 6 beneficii bazate pe știință ale dietelor vegane.

1. O dietă vegană este mai bogată în anumiți nutrienți

Dacă treceți la o dietă vegană dintr-o dietă tipic occidentală, veți elimina carnea și produsele de origine animală.  Acest lucru vă va influența în mod inevitabil să vă bazați mai mult pe alte alimente. În cazul unei diete vegane integrale, alimentele care înlocuiesc produsele animale sunt cerealele integrale, fructele, legumele, fasolea, mazărea, nucile și semințele.

 Deoarece aceste alimente reprezintă o proporție mai mare dintr-o dietă vegană decât o dietă tipic occidentală, ele pot contribui la un aport zilnic mai mare de anumiți nutrienți benefici.

Mai multe studii au raportat că dietele vegane tind să ofere mai multe fibre, antioxidanți și compuși benefici ai plantelor. De asemenea, ele par a fi mai bogate în potasiu, magneziu, acid folic și vitaminele A, C și E. 

Dietele vegane par chiar să fie mai bogate în fier, deși forma de fier pe care o oferă plantele nu este la fel de biodisponibilă ca forma găsită în alimentele de origine animală.

Cu toate acestea, nu toate dietele vegane sunt create la fel.  De exemplu, dietele vegane prost planificate pot să nu furnizeze cantități suficiente de acizi grași esențiali, vitamina B12, niacină, riboflavină (vitamina B2), vitamina D, calciu, iod, seleniu sau zinc. De aceea, este esențial să alegeți alimente vegetale integrale și alimente fortificate. Poate fi necesar să luați în considerare suplimentele pentru nutrienți, cum ar fi vitaminele B12 și D, zincul și calciul, deoarece acestea pot lipsi dintr-o dietă vegană.

2. Te poate ajuta să slăbești mult

Un număr tot mai mare de oameni se îndreaptă către diete pe bază de plante în speranța de a elimina excesul de greutate. Acest lucru poate fi un motiv bun de a urma un regim vegan. Multe studii observaționale sugerează că veganii tind să fie mai slabi și au indici de masă corporală mai mici (IMC) decât nonveganii.

În plus, mai multe studii aleatorii verificate - standardul de aur în cercetarea științifică - raportează că dietele vegane sunt mai eficiente pentru pierderea în greutate decât dietele cu care sunt comparate.  Mai mult, un mic studiu care a comparat efectele de pierdere în greutate a cinci diete diferite a concluzionat că dietele vegetariene și vegane au fost la fel de bine acceptate ca dietele semivegetariene și occidentale standard.

Chiar și atunci când nu își urmau perfect dieta, participanții la grupurile vegetariene și vegane au pierdut încă puțin mai multă greutate decât cei aflați într-o dietă occidentală standard).

3. Scade nivelul de zahăr din sânge și îmbunătățește funcția renală

Urmând un regim vegan poți avea parte, de asemenea, de beneficii pentru diabet zaharat de tip 2 și scăderea funcției renale.

Într-adevăr, veganii tind să aibă niveluri mai scăzute de zahăr din sânge și o sensibilitate mai mare la insulină și pot avea un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Studiile raportează chiar că dietele vegane scad nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat mai mult decât dietele de la Asociația Americană de Diabet (ADA) și Programul Național de Educație a Colesterolului.

Într-un studiu din 2009, 43% dintre participanții care au urmat o dietă vegană au reușit să-și reducă doza de medicamente pentru scăderea zahărului din sânge, comparativ cu doar 26% dintre participanții care au urmat o dietă recomandată de ADA.

Cercetările sugerează, de asemenea, că persoanele cu diabet zaharat care înlocuiesc carnea cu proteina vegetală își pot reduce riscul de funcție renală slabă, dar sunt necesare mai multe cercetări pe această temă.

În plus, mai multe studii raportează că o dietă vegană poate fi capabilă să amelioreze simptomele polineuropatiei distale sistemice, o afecțiune la persoanele cu diabet zaharat care provoacă dureri ascuțite, arzătoare.

4. O dieta vegana poate proteja organismul de  anumite tipuri de cancer

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ o treime din toate cazurile de cancer pot fi prevenite de factori care vă țin sub control, inclusiv dieta. De exemplu, consumul regulat de leguminoase poate reduce riscul de cancer colorectal cu 9-18%. Cercetările sugerează, de asemenea, că consumul a cel puțin 7 porții de fructe și legume proaspete pe zi poate reduce riscul de a muri de cancer cu până la 15%.

Veganii mănâncă, în general, considerabil mai multe leguminoase, fructe și legume decât nonveganii. Acest lucru poate explica de ce o revizuire a 96 de studii a constatat că veganii pot beneficia de un risc cu 15% mai mic de a dezvolta sau de a muri de cancer.

 Dietele vegane conțin, în general, mai multe produse din soia, care pot oferi o anumită protecție împotriva cancerului de sân. Evitarea anumitor produse de origine animală poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de cancer de prostată, sân și colon. Acest lucru se poate datorA faptului că dietele vegane sunt lipsite de carne afumată sau procesată și carne gătită la temperaturi ridicate, care favorizează apariția anumitor tipuri de cancer.

 Veganii evită, de asemenea, produsele lactate, despre care unele studii sugerează că pot crește ușor riscul de cancer de prostată.  Pe de altă parte, există dovezi că lactatele pot ajuta la reducerea riscului de alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal. Prin urmare, este probabil ca evitarea lactatelor să nu fie factorul care scade riscul general de cancer la vegani.

 Este important să rețineți că aceste studii sunt observaționale. Acestea fac imposibilă identificarea exactă a motivului pentru care veganii au un risc mai mic de cancer.

 Cu toate acestea, până când cercetătorii știu mai multe, pare înțelept să se concentreze pe creșterea cantităților de fructe proaspete, legume și leguminoase pe care le mâncați în fiecare zi, limitând în același timp consumul de carne procesată, afumată și coaptă.

5. Scade riscul bolilor cardiace

Consumul de fructe și legume proaspete, leguminoase și fibre este legat de un risc mai mic de boli de inimă. Dietele vegane bine planificate includ, în general, toate aceste alimente în cantități mari. Studiile observaționale care compară veganii cu vegetarienii și populația generală raportează că veganii pot beneficia de un risc cu până la 75% mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială.

Veganii pot avea, de asemenea, un risc cu până la 42% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă.  Mai multe studii controlate aleatoriu raportează că dietele vegane sunt mult mai eficiente în reducerea zahărului din sânge, colesterol LDL (rău) și colesterol total decât dietele cu care sunt comparate. 

Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru sanatatea inimii, deoarece reducerea tensiunii arteriale, colesterolului, și nivelului de zahăr din sânge poate reduce riscul de boli de inima cu circa 46%. În comparație cu populația generală, veganii tind, de asemenea, să consume mai multe cereale integrale și nuci, ambele fiind bune pentru inimă.

6. O dieta vegana poate reduce durerea provocată de artrită

Câteva studii au raportat că o dietă vegană are efecte pozitive la persoanele cu diferite tipuri de artrită. Un studiu bazat pe 40 de persoane cu artrită, consumatori de carne au trecut la alimente integrale, o dietă pe bază de plante timp de 6 săptămâni.

Cei care au urmat dieta vegană au raportat niveluri de energie mai ridicate și o funcționare generală mai bună decât cei care nu și-au schimbat dieta. Alte studii sugerează că o dietă vegană poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide, inclusiv durerea, umflarea articulațiilor și rigiditatea oaselor. Conținutul mai mare de antioxidanți, probiotice și fibre ale dietei vegane, precum și lipsa anumitor alimente de declanșare, pot fi responsabile pentru aceste beneficii.

Concluzii

Dietele vegane pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate. În cea mai mare parte, cercetătorii nu înțeleg încă exact ce cauzează aceste beneficii.  Acestea fiind spuse, până la apariția unor cercetări suplimentare, nu vă poate ajuta decât să creșteți cantitatea de alimente vegetale integrale bogate în nutrienți din dieta dvs.