Alimente integrale, dietă pe bază de plante: un ghid detaliat pentru începători
Alimente integrale, dietă pe bază de plante: un ghid detaliat pentru începători

O analiză a 63 de studii a arătat că cele mai mari beneficii pentru mediu au fost observate în urma respectării dietele care conțin cea mai mică cantitate de alimente de origine animală, cum ar fi dietele vegane, vegetariene și pescatarie.

Studiul a raportat că o reducere cu 70% a emisiilor

O analiză a 63 de studii a arătat că cele mai mari beneficii pentru mediu au fost observate în urma respectării dietele care conțin cea mai mică cantitate de alimente de origine animală, cum ar fi dietele vegane, vegetariene și pescatarie.

Studiul a raportat că o reducere cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră și a utilizării terenurilor și cu 50% mai puțină utilizare a apei ar putea fi obținută prin schimbarea tiparelor de dietă occidentale la modele alimentare mai durabile, bazate pe plante.

În plus, reducerea numărului de produse de origine animală din regimul alimentar și achiziționarea de produse locale și durabile ajută la stimularea economiei locale și reduce dependența de agricultura industrială, o metodă nesustenabilă de producție alimentară.

Alimente de consumat, alimente integrale, pe bază de plante

De la ouă și slănină la micul dejun la friptură la cină, produsele de origine animală se regăsesc în meniul multor oameni.

Când treceți la o dietă pe bază de plante, mesele ar trebui să se concentreze pe alimentele de origine vegetală.

Dacă sunt consumate alimente de origine animală, acestea ar trebui consumate în cantități mai mici, cu atenție acordată calității articolului.

Alimente precum lactatele, ouăle, carnea de pasăre, carnea de animale și fructele de mare ar trebui folosite mai mult ca o completare a unei mese pe bază de plante, nu ca un aliment principal.

Vă propunem o listă de cumpărături, care include alimente integrale, pe bază de plante

•          Fructe: fructe de padure, citrice, pere, piersici, ananas, banane etc.

•          Legume: varză, spanac, roșii, broccoli, conopiăa, morcovi, sparanghel, ardei etc.

•          Legume cu amidon: cartofi, cartofi dulci, dovleac etc.

•          Cereale integrale: orez brun, ovăz laminat, farro, quinoa, paste din orez brun, orz etc.

•          Grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, nucă de cocos neîndulcită etc.

•          Leguminoase: mazăre, năut, linte, alune, fasole neagră etc.

•          Semintțe, nuci și unturi de nuci: migdale, nici caju, nuci de macadamia, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, unt de arahide natural, tahini etc.

•          Lapte vegetal neîndulcit: lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de nuci caju, etc.

•          Condimente, ierburi: busuioc, rozmarin, turmeric, curry, piper negru, sare etc.

•          Sosuri: Salsa, mustar, drojdie nutritivă, sos de soia, oțet, suc de lămâie etc.

•          Proteine pe bază de plante: tofu, tempeh, surse de proteine pe bază de plante sau pudră fără zahăr adăugat sau ingrediente artificiale.

•          Băuturi: cafea, ceai, apă gazată etc.

Dacă vă completați dieta pe bază de plante cu produse de origine animală, alegeți produse de calitate din magazinele alimentare sau, mai bine, cumpărați-le de la fermele locale:

•          Ouă: de la păsările crescute la pășune, atunci când este posibil.

•          Carne de pasare: păsări crescute în aer liber, organic, atunci când este posibil.

•          Carne de vită și de porc: pășunate sau hrănite cu iarbă, atunci când este posibil.

•          Fructe de mare: capturate sălbatic din pescuit durabil, atunci când este posibil.

•          Lactate: produse lactate ecologice, de la animale crescute la pășune, ori de câte ori, este posibil.

Alimente care se recomandă a fi evitate sau al căror consum trebuie de minimizat în dieta WFBP

Dieta WFPB reprezintă un regim alimentar, care se concentrează pe consumul de alimente în forma lor cea mai naturală. Aceasta înseamnă că alimentele puternic procesate sunt excluse.

Când cumpărați produse alimentare, alegeți alimente proaspete și, atunci când cumpărați alimente împachetate, citiți-le eticheta, și luați articolele cu cele mai puține ingrediente artificiale posibile.

Alimente care se recomandă a fi evitate

•          Fast-foodurile: cartofii prăjiți, cheeseburgerii, hot-dogii, nuggets de pui etc.

•          Zaharurile și dulciurile adăugate: zahar de masă, băuturi carbogazoase, sucuri, produse de patiserie, prajituri, bomboane, ceai dulce, cereale zaharoase etc.

•          Cereale rafinate: orez alb, paste albe, pâine albă, covrigi etc.

•          Alimente ambalate și preparate: chipsuri, biscuiți, batoane de cereale, mese congelate etc.

•          Alimente procesate asemănătoare celor vegane: carne pe bază de plante, cum ar fi Tofurkey, brânzeturi artificiale, unturi vegane etc.

•          Îndulcitori artificiali: Equal, Splenda, Sweet’N Low etc.

•          Produse de origine animală procesate: slănină, prânz, cârnați, carne de vită, etc.

Alimente al căror consum trebuie minimizat

În timp ce alimentele sănătoase de origine animală pot fi incluse într-o dietă WFPB, consumul următoarelor produse ar trebui să fie redus la minimum, în toate dietele pe bază de plante; carnea de vită, de porc, de oaie, carnea de vânat, carnea păsărilor de curte, ouăle, produsele lactate, fructele de mare.

În cele ce urmează vă propunem un exemplu de plan de masă pentru o săptămână

Trecerea la o dietă cu alimente integrale, pe bază de plante, nu trebuie să fie o provocare. Următorul meniu pentru o săptămână vă poate ajuta să vă pregătiți și să aveți success ăn urmarea acestei diete. Include un număr mic de produse de origine animală, dar măsura în care includeți alimente de origine animală în dieta dvs. depinde de preferințele dvs.

Luni

Mic dejun: Făină de ovăz făcută cu lapte de cocos, acoperită cu fructe de pădure, nucă de cocos și nucă.

Prânz: Salată acoperită cu legume proaspete, năut, avocado, semințe de dovleac și brânză de capră.

Cina: curry de dovlecei.

Marţi

Mic dejun: iaurt simplu cu grăsime, acoperit cu căpșuni feliate, nucă de cocos neîndulcită și semințe de dovleac.

Prânz: chili fără carne.

Cina: tacos cu cartofi dulci și fasole neagră.

Miercuri

Mic dejun: un smoothie făcut cu lapte de cocos neîndulcit, fructe de pădure, unt de arahide și pudră proteică neîndulcită, pe bază de plante.

Prânz: hummus și ambalaj vegetal.

Cina: dovlecel copt cu sos pesto și chiftele de pui.

Joi

Mic dejun: fulgi de ovăz sarați, cu avocado, sos salsa și fasole neagră.

Prânz: quinoa, salată de legume și feta.

Cina: Pește la grătar cu cartofi dulci prăjiți și broccoli.

Vineri

Mic dejun: tofu și frittata de legume.

Prânz: Salată acoperită cu creveți la grătar.

Cina: fajitas portobello prăjite.

Sâmbătă

Mic dejun: smoothie cu mure, varză Kale, unt de nuci caju și proteine din nucă de cocos.

Prânz: Sushi de legume, avocado și orez brun cu o salată de alge marine.

Cina: Lasagna de vinete făcută cu brânză și o salată verde

Duminică

Mic dejun: omletă de legume facută cu ouă.

Prânz: bol cu legume prăjite și tahini quinoa.

Cina: burgeri de fasole neagră serviti cu salată și avocado feliat.

După cum puteți vedea, ideea unei diete care conține alimente integrale, pe bază de plante este să folosiți cu moderație produsele de origine animală.

Cu toate acestea, mulți oameni care urmează dietele WFPB mănâncă mai multe sau mai puține produse de origine animală, în funcție de nevoile și preferințele lor alimentare.

Concluzie

O dietă care include alimente integrale, pe bază de plante este un  regim alimentar care recomandă consumul alimentelor de origine vegetală și evită consumul produselor nesănătoase, cum ar fi  zaharurile adăugate și cerealele rafinate.

Dietele pe bază de plante au fost associate cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă, a anumitor tipuri de cancer, a obezității, a diabetului zaharat și a declinului cognitiv.

În plus, trecerea la o dietă pe bază pe plante este o alegere excelentă pentru protejarea planetei.

Indiferent de tipul de alimente integrale, pe bază de plante, pe care le alegeți, adoptarea acestui mod de a mânca vă va îmbunătăți, cu siguranță, sănătatea.

 

de gaze cu efect de seră și a utilizării terenurilor și cu 50% mai puțină utilizare a apei ar putea fi obținută prin schimbarea tiparelor de dietă occidentale la modele alimentare mai durabile, bazate pe plante.

În plus, reducerea numărului de produse de origine animală din regimul alimentar și achiziționarea de produse locale și durabile ajută la stimularea economiei locale și reduce dependența de agricultura industrială, o metodă nesustenabilă de producție alimentară.

Alimente de consumat, alimente integrale, pe bază de plante

De la ouă și slănină la micul dejun la friptură la cină, produsele de origine animală se regăsesc în meniul multor oameni.

Când treceți la o dietă pe bază de plante, mesele ar trebui să se concentreze pe alimentele de origine vegetală.

Dacă sunt consumate alimente de origine animală, acestea ar trebui consumate în cantități mai mici, cu atenție acordată calității articolului.

Alimente precum lactatele, ouăle, carnea de pasăre, carnea de animale și fructele de mare ar trebui folosite mai mult ca o completare a unei mese pe bază de plante, nu ca un aliment principal.

Vă propunem o listă de cumpărături, care include alimente integrale, pe bază de plante

•          Fructe: fructe de padure, citrice, pere, piersici, ananas, banane etc.

•          Legume: varză, spanac, roșii, broccoli, conopiăa, morcovi, sparanghel, ardei etc.

•          Legume cu amidon: cartofi, cartofi dulci, dovleac etc.

•          Cereale integrale: orez brun, ovăz laminat, farro, quinoa, paste din orez brun, orz etc.

•          Grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, nucă de cocos neîndulcită etc.

•          Leguminoase: mazăre, năut, linte, alune, fasole neagră etc.

•          Semintțe, nuci și unturi de nuci: migdale, nici caju, nuci de macadamia, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, unt de arahide natural, tahini etc.

•          Lapte vegetal neîndulcit: lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de nuci caju, etc.

•          Condimente, ierburi: busuioc, rozmarin, turmeric, curry, piper negru, sare etc.

•          Sosuri: Salsa, mustar, drojdie nutritivă, sos de soia, oțet, suc de lămâie etc.

•          Proteine pe bază de plante: tofu, tempeh, surse de proteine pe bază de plante sau pudră fără zahăr adăugat sau ingrediente artificiale.

•          Băuturi: cafea, ceai, apă gazată etc.

Dacă vă completați dieta pe bază de plante cu produse de origine animală, alegeți produse de calitate din magazinele alimentare sau, mai bine, cumpărați-le de la fermele locale:

•          Ouă: de la păsările crescute la pășune, atunci când este posibil.

•          Carne de pasare: păsări crescute în aer liber, organic, atunci când este posibil.

•          Carne de vită și de porc: pășunate sau hrănite cu iarbă, atunci când este posibil.

•          Fructe de mare: capturate sălbatic din pescuit durabil, atunci când este posibil.

•          Lactate: produse lactate ecologice, de la animale crescute la pășune, ori de câte ori, este posibil.

Alimente care se recomandă a fi evitate sau al căror consum trebuie de minimizat în dieta WFBP

Dieta WFPB reprezintă un regim alimentar, care se concentrează pe consumul de alimente în forma lor cea mai naturală. Aceasta înseamnă că alimentele puternic procesate sunt excluse.

Când cumpărați produse alimentare, alegeți alimente proaspete și, atunci când cumpărați alimente împachetate, citiți-le eticheta, și luați articolele cu cele mai puține ingrediente artificiale posibile.

Alimente care se recomandă a fi evitate

•          Fast-foodurile: cartofii prăjiți, cheeseburgerii, hot-dogii, nuggets de pui etc.

•          Zaharurile și dulciurile adăugate: zahar de masă, băuturi carbogazoase, sucuri, produse de patiserie, prajituri, bomboane, ceai dulce, cereale zaharoase etc.

•          Cereale rafinate: orez alb, paste albe, pâine albă, covrigi etc.

•          Alimente ambalate și preparate: chipsuri, biscuiți, batoane de cereale, mese congelate etc.

•          Alimente procesate asemănătoare celor vegane: carne pe bază de plante, cum ar fi Tofurkey, brânzeturi artificiale, unturi vegane etc.

•          Îndulcitori artificiali: Equal, Splenda, Sweet’N Low etc.

•          Produse de origine animală procesate: slănină, prânz, cârnați, carne de vită, etc.

Alimente al căror consum trebuie minimizat

În timp ce alimentele sănătoase de origine animală pot fi incluse într-o dietă WFPB, consumul următoarelor produse ar trebui să fie redus la minimum, în toate dietele pe bază de plante; carnea de vită, de porc, de oaie, carnea de vânat, carnea păsărilor de curte, ouăle, produsele lactate, fructele de mare.

În cele ce urmează vă propunem un exemplu de plan de masă pentru o săptămână

Trecerea la o dietă cu alimente integrale, pe bază de plante, nu trebuie să fie o provocare. Următorul meniu pentru o săptămână vă poate ajuta să vă pregătiți și să aveți success ăn urmarea acestei diete. Include un număr mic de produse de origine animală, dar măsura în care includeți alimente de origine animală în dieta dvs. depinde de preferințele dvs.

Luni

Mic dejun: Făină de ovăz făcută cu lapte de cocos, acoperită cu fructe de pădure, nucă de cocos și nucă.

Prânz: Salată acoperită cu legume proaspete, năut, avocado, semințe de dovleac și brânză de capră.

Cina: curry de dovlecei.

Marţi

Mic dejun: iaurt simplu cu grăsime, acoperit cu căpșuni feliate, nucă de cocos neîndulcită și semințe de dovleac.

Prânz: chili fără carne.

Cina: tacos cu cartofi dulci și fasole neagră.

Miercuri

Mic dejun: un smoothie făcut cu lapte de cocos neîndulcit, fructe de pădure, unt de arahide și pudră proteică neîndulcită, pe bază de plante.

Prânz: hummus și ambalaj vegetal.

Cina: dovlecel copt cu sos pesto și chiftele de pui.

Joi

Mic dejun: fulgi de ovăz sarați, cu avocado, sos salsa și fasole neagră.

Prânz: quinoa, salată de legume și feta.

Cina: Pește la grătar cu cartofi dulci prăjiți și broccoli.

Vineri

Mic dejun: tofu și frittata de legume.

Prânz: Salată acoperită cu creveți la grătar.

Cina: fajitas portobello prăjite.

Sâmbătă

Mic dejun: smoothie cu mure, varză Kale, unt de nuci caju și proteine din nucă de cocos.

Prânz: Sushi de legume, avocado și orez brun cu o salată de alge marine.

Cina: Lasagna de vinete făcută cu brânză și o salată verde

Duminică

Mic dejun: omletă de legume facută cu ouă.

Prânz: bol cu legume prăjite și tahini quinoa.

Cina: burgeri de fasole neagră serviti cu salată și avocado feliat.

După cum puteți vedea, ideea unei diete care conține alimente integrale, pe bază de plante este să folosiți cu moderație produsele de origine animală.

Cu toate acestea, mulți oameni care urmează dietele WFPB mănâncă mai multe sau mai puține produse de origine animală, în funcție de nevoile și preferințele lor alimentare.

Concluzie

O dietă care include alimente integrale, pe bază de plante este un  regim alimentar care recomandă consumul alimentelor de origine vegetală și evită consumul produselor nesănătoase, cum ar fi  zaharurile adăugate și cerealele rafinate.

Dietele pe bază de plante au fost associate cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă, a anumitor tipuri de cancer, a obezității, a diabetului zaharat și a declinului cognitiv.

În plus, trecerea la o dietă pe bază pe plante este o alegere excelentă pentru protejarea planetei.

Indiferent de tipul de alimente integrale, pe bază de plante, pe care le alegeți, adoptarea acestui mod de a mânca vă va îmbunătăți, cu siguranță, sănătatea.