5 moduri în care ceaiul de mușețel aduce beneficii sănătății
5 moduri în care ceaiul de mușețel aduce beneficii sănătății

1. Poate îmbunătăți calitatea somnului.

Mușețelul are câteva proprietăți unice, care pot îmbunătăți calitatea somnului. Florile de mușețel conțin apigenină, un antioxidant care se leagă de anumiți receptori din creier, care pot promova somnolența și pot reduce insomnia sau incapacitatea cronică de a dormi.

Un studiu, realizat pe un grup de femei postpartum, care au băut ceai de musetel timp de două săptămâni, arată că acestea au raportat o calitate mai bună a somnului, comparativ cu un grup de femei care nu a băut ceai de musetel. Ele au avut, de asemenea, mai puține simptome de depresie, care sunt, adesea, legate de problemele de somn.

Un alt studiu a constatat că persoanele care au consumat 270 mg de extract de mușețel, de două ori pe zi, timp de 28 de zile, s-au trezit de 1/3 mai puțin,  pe timp de noapte și au adormit cu 15 minute mai repede decât persoanele care nu au consumat extractul de mușețel.

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina efectele ceaiului de mușețel asupra somnului. Deși merită să bei ceai de mușețel, înainte de culcare, dacă adormi greu sau te confrunți cu probleme de somn.

2. Menține sănătatea sistemului digestiv.

O digestia bună este extrem de importantă pentru sănătate. Există dovezi care sugerează că mușețelul poate fi eficient pentru o digestie  bună, datorită faptului că reduce riscul de apariție a  anumitor afecțiuni gastro-intestinale.

Câteva studii de laborator au descoperit că extractul de mușețel are potențialul de a proteja împotriva diareei. Acest lucru este atribuit proprietăților sale antiinflamatoare

Un alt studiu de laborator a constatat că musețelul este util în prevenirea ulcerului gastric, deoarece poate reduce aciditatea din stomac și poate inhiba creșterea bacteriilor care duc la dezvoltarea ulcerului.

În ciuda acestor descoperiri, sunt necesare mai multe cercetări, pentru a confirma rolul mușețelului în digestie, deși există multe afirmații, conform cărora consumul de ceai de mușețel calmează stomacul și, în mod tradițional, este folosit pentru a trata mai multe afecțiuni digestive, inclusiv greața și flatulența. 

3. Ceaiul de mușețel poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Antioxidanții din în ceaiul de mușețel sunt asociați cu o incidență mai mică a anumitor tipuri de cancer. Mușețelul conține antioxidantul numit apigenin. În studiile pe eprubetă, s-a demonstrat că apigenina luptă împotriva celulelor canceroase, în special, cu cele ale cancerului de sân, de tract digestiv, de piele, de prostată și de col uterin.

În plus, un studiu, realizat pe un grup de 537 de persoane, a constatat că persoanele care au băut ceai de musetel, de 2-6 ori pe săptămână, au un risc mai mic de a dezvolta cancer tiroidian, în comparație cu persoanele care nu au băut ceai de musețel.

Aceste descoperiri sunt promițătoare, dar e nevoie de mai multe cercetări minuțioase, care să confirme efectele ceaiului de mușețel în prevenirea cancerului.

4. Ceaiul de mușețel controlează nivelul de glucoză din sânge

Consumul de ceai de mușețel poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Proprietățile sale antiinflamatoare pot preveni deteriorarea celulelor pancreasului din cauza nivelului crescut de zahăr în sânge. Sănătatea pancreasului este extrem de importantă, deoarece produce insulină, hormonul responsabil de eliminarea zahărului din sânge.

Un studiu efectuat pe un grup de 64 de diabetici, arată că participanții care au consumat ceai de mușețel zilnic, în timpul meselor, timp de opt săptămâni,  au avut niveluri mai scăzute ale zahărului din sânge, în comparație cu cei care au băut  apă.

Mai multe studii realizate pe animale sugerează că ceaiul de mușețel poate scădea semnificativ nivelul zahărului din sânge și poate fi, de asemenea, benefic pentru prevenirea creșterii nivelului de zahăr din sânge, după luarea masei. 

 Deși majoritatea dovezilor referitoare la efectele ceaiului de mușețel în reglarea glicemiei se bazează pe rezultatele studiilor făcute pe animale, constatările sunt promițătoare.

5. Ceaiul de mușețel poate îmbunătăți sănătatea inimii.

Ceaiul de musetel este bogat în flavone, o clasa de antioxidanți.

Flavonele au fost studiate pentru potențialul lor de a scădea tensiunea arterială și nivelul colesterolului, factori de risc în apariția bolilor de inimă.

Un studiu realizat pe un grup de 64 de pacienți diabetici a constatat că pacienții care au băut ceai de mușețel în timpul meselor au avut o îmbunătățire remarcabilă a nivelului de colesterol total, a trigliceridelor și colesterolului „rău” LDL, în comparație cu participanții care au băut apă, în timpul meselor.

Sunt necesare mai multe cercetări care să confirme rolul ceaiului de mușețel în menținerea sănătății inimii, cu toate acestea, ar fi bine să includeți ceaiul demușețel în dieta zilnică.

Alte beneficii ale ceaiului de mușețel asupra sănătății

Următoarele beneficii ale ceaiului de mușețel asupra sănătății nu sunt demonstrate științifice:

1. Întărește sănătatea imunitară. Ceaiul de mușețel este adesea promovat ca o strategie de prevenire și tratare a răcelii, dar dovezile științifice, în acest sens, lipsesc. De asemenea, s-a spus că ameliorează durerile de gât. 

2. Ameliorează anxietatea și depresia.  Există unele dovezi care arată că mușețelul poate reduce severitatea anxietății și a depresiei, dar acest lucru se bazează, în special, pe utilizarea lui în aromoterapie sau pe administrarea acestuia ca supliment.

3. Îmbunătățește sănătatea pielii. S-a constatat că aplicarea pe piele a produselor cosmetice care conțin în compoziția lor mușețel, cum ar fi loțiuni, creme de ochi și săpunuri, poate hidrata pielea și poate fi utilă pentru a reduce inflamația pielii.

4. Previne pierderea osoasă. Se consideră că ceaiul de mușețel poate juca un rol în prevenirea pierderii osoase, fapt care duce la apariția afecțiunilor, precum osteoporoza. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să confirme acest fapt.

Deși aceste beneficii ale ceaiului de mușețel asupra săntății nu sunt argumentate științific, nu înseamnă că acestea sunt false. Pur și simplu, încă nu au fost suficient studiate.

Efectele adverse ale ceaiului de mușețel

Consumul de ceai de musetel este, în general, sigur pentru majoritatea oamenilor. Dar există cazuri când au fost raportate alergii. Acestea apar, adesea, la persoanele care sunt alergice la plantele din familia Asteraceae, cum ar fi ambrozia și crizantemele.

În plus, produsele cosmetice, care au în compoziția lor mușețel, pot fi iritante pentru ochi, dacă intră în contact direct cu ei. Acest lucru poate duce la conjunctivită, inflamația mucoasei ochiului.

De asemenea, este important de menționat că nu au fost studiate încă efectele consumului de ceai de mușețel la copii, la femeile însărcinate sau care alăptează și la persoanele cu boli hepatice sau renale.

            Cu toate acestea, consumul de ceai de mușețel nu provoacă reacții adverse, care pun viața în pericol și nici toxicitate.

Concluzie

Ceaiul de mușețel este o bautură sănătoasă. Conține câțiva antioxidanți puternici, benefici pentru sănătate, care  reduc riscul de apariție a cancerului și a bolilor de inimă.

Deși cercetările referitoare la ceaiul de mușețel sunt promițătoare, pur și simplu nu au existat suficiente studii, pentru a face o concluzie finală despre efectele sale asupra sănătății.

Multe dintre studiile referitoare la ceaiul de mușețel au fost efectuate pe animale și eprubete, și nu se poate spune care sunt rezultatele asupra sănătății la om.

Cu toate acestea, ceaiul de mușețel este o băutură sigură și multor oameni le place să îl bea pentru gustul său delicios și aroma reconfortantă.

Dacă doriți să explorați potențialele beneficii ale ceaiului de mușețel, merită cu siguranță inclus în dieta dumneavoastră.