Care lapte vegetal este cel mai bun pentru Planetă?

Evaluarea impactului asupra mediului al laptelui nelactat

Când comparăm impactul laptelui vegetal asupra mediului, este important să înțelegem ce resurse au nevoie diferite plante pentru a crește și amprentele pe care le pot lăsa.

Un studiu recent, care a folosit date de la peste 10.000 de ferme din întreaga lume, pentru a compara impactul asupra mediului al laptelui, laptelui de soia, laptelui de migdale, laptelui de ovăz și al laptelui de orez, a concluzionat că orice lapte nelactat este mai bun pentru planetă decât laptele.

De fapt, producerea laptelui propriu-zis, poate avea un impact de trei ori mai mare în eliminarea gazelor  cu efect de seră decât producerea laptelui vegetal și necesită de nouă ori mai mult teren pentru a fi produs. Spre deosebire de lapte, laptele vegetal nu necesită resurse naturale pentru creșterea animalelor.

Cu toate acestea, plantele folosite pentru a produce laptele comercial încă necesită resurse limitate, cum ar fi pământul și apa. Producția lor emite și gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot, care contribuie la încălzirea globală.

Totuși, toate tipurile de lapte pe bază de plante au diverse avantaje și dezavantaje. Alegerea celui mai bun tip poate depinde de factorii de mediu care sunt cei mai importanți pentru dvs. și de explorarea datelor disponibile.

În prezent, nu există un mod riguros din punct de vedere științific de a clasifica impactul laptelui vegetal asupra mediului. Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați laptele de migdale și orez dacă vă îngrijorează utilizarea apei, precum și laptele de soia și de ovăz dacă vă îngrijorează utilizarea solului.

O opțiune mai bună ar putea fi laptele de cânepă, de mazăre sau de cocos.

Laptele de soia

Alături de carnea de vită, soia este unul dintre cei mai mari factori de defrișare a pădurilor tropicale amazoniene, datorită cantității de teren necesare pentru a satisface cererea. Un studiu a constatat că o porție de 4 cani (1 litru) de lapte de soia necesită aproximativ 1 milă pătrată (2,6 km pătrați) de teren pe an.

Cu toate acestea, majoritatea culturilor de soia sunt cultivate pentru a hrăni animalele și a produce biocombustibil, nu pentru a face lapte de soia pentru oameni. De fapt, unele surse sugerează că un procent foarte mic din culturile globale de soia sunt cultivate pentru ca oamenii să  consume soia direct.

Numai Statele Unite sunt responsabile pentru 35% din producția globală de soia. Vestea bună este că Amazon Soy Moratorium, un acord al comercianților de cereale care prevede interzicerea cumpărării soiei cultivate folosind terenuri recent defrișate, a dus la o scădere a defrișărilor.

Există, de asemenea, unele companii care produc de lapte de soia, precum Silk, care pretind că folosesc numai boabe de soia organice cultivate în Statele Unite, ceea ce elimină factorul de defrișare a pădurilor Amazonului.

În timp ce soia poate avea nevoie de mult teren, oferă alte beneficii. Ca și în cazul altor leguminoase, culturile de soia ajută la fixarea azotului în sol, ceea ce reduce nevoia de a folosi îngrășăminte cu azot.

Laptele de migdale

Laptele de migdale este unul dintre tipurile de lapte vegetal care necesită cel mai mare consum de apă, folosind la producerea mult mai multă apă decât laptele de soia sau de ovăz. Un studiu finanțat de Almond Board of California a estimat că este nevoie de 3,2 galoane (12,1 litri) de apă pentru a produce o singură migdală Californiană.

Într-un alt studiu care a comparat cantiatea de apă folosită pentru producerea a nouă culturi din Australia, migdalele au avut cel mai mare indice - mai mult decât merele, strugurii, roșiile, portocalele, piersicile, cireșele, cartofii și morcovii.

De fapt, migdalele foloseau atât de multă apă, încât autorii recomandau să nu mai fie cultivate.

În plus, aproximativ 80% din cantitatea de migdale din lume este cultivată în California, care s-a confruntat cu secete extreme în ultimii ani, acest fapt, amenințând și mai mult resursele de apă.

Studiile arată că nucile necesită mai puține resurse ale pământului decât fulgii de ovăz, dar mai multe decât orezul.

Laptele de cânepă

Planta de cânepă este ecologică prin faptul că are randament ridicat și că toate părțile sale pot fi folosite. Frunzele și semințele sunt folosite pentru a face ulei și lapte, în timp ce tulpinile și rădăcinile sunt folosite ca ingrediente pentru: materiale de construcție, fibre textile, hârtie de cânepă și materiale plastice.

În plus, cânepa este rezistentă în mod natural la boli și face umbră care ajută la reducerea buruienilor, ceea ce înseamnă că sunt necesare mai puține erbicide și pesticide pentru a crește cânepa. Rădăcinile lor adânci pot, de asemenea, să hrănească solul în care sunt cultivate.

Laptele de cânepă în sine are mai multe beneficii pentru sănătate.

Laptele de orez

Laptele de orez contribuie cu o cantitate considerabila de gaze cu efect de sera. Acest lucru se datorează faptului că se știe că plantațiile de orez conțin bacterii care emit cantități semnificative de metan atunci când sunt inundate, un lucru obișnuit pentru culturile de orez.

Nu este surprinzător faptul că orezul necesită, de asemenea, multă apă pentru a fi produs. Cu toate acestea, când vine vorba despre resursele solului, orezul folosește mai puțin sol decât soia, ovăzul și migdalele.

În plus, se știe că orezul conține un nivel ridicat de arsenic, care poate contamina căile navigabile din apropiere.

Laptele de ovăz

Ovăzul este adesea cultivat ca monocultură pe scară largă, ceea ce înseamnă că este singura plantă cultivată în mod repetat pe același teren.

Monoculturile reduc biodiversitatea insectelor din ecosistemul din jur, ceea ce poate duce la o creștere a dăunătorilor și, în cele din urmă, la utilizarea pesticidelor. Monoculturile pot, de asemenea, să epuizeze nutrienții din sol, reducând fertilitatea generală a culturii.

În plus, la cultivarea ovăzului sunt folosite pesticide pe bază de glifosat, care pot promova creșterea și răspândirea agenților patogeni rezistenți la glifosat care afectează negativ plantele, insectele și animalele.

Totuși, conform evaluărilor ciclului de viață al ovăzului efectuate de marca suedeză de lapte de ovăz Oatly, procesele sale au ca rezultat cu 80% mai puține emisii de gaze cu efect de seră, cu 60% mai puțină energie și cu 80% mai puțină utilizare a terenului decât laptele propriu-zis.

Rețineți că factorii limitanți și părtinirile sunt obișnuite în cazul studiilor finanțate de industrie.

Alte cercetări sugerează că ovăzul necesită mai multe resurse ale solului decât soia, migdalele și orezul. În ceea ce privește utilizarea apei, ovăzul necesită mult mai puțin decât migdalele și orezul - și doar puțin mai multă apă decât soia.

Laptele de mazăre

Mazărea este originară din zonele care tind să primească precipitații semnificative, ceea ce înseamnă că necesită mai puține resurse de apă  pentru a crește.

În plus, culturile de mazăre adesea nu au nevoie de multă irigare și sunt rotate de fermieri. Acest lucru ajută la fixarea naturală a azotului în sol și la reducerea folosirii îngrășămintelor.

În prezent, spre deosebire de soia, mazărea nu este modificată genetic pentru a fi rezistentă la erbicide.

Compania Ripple susține că fabricarea laptelui  de mazăre produce cu 86% mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât laptele de migdale.

Laptele de cocos

Sunt disponibile puține date despre impactul direct asupra mediului provocat de către producerea  laptelui de cocos. Cu toate acestea, unele cercetări arată că producerea laptelui de cocos contribuie cu aproximativ jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră față de producerea  laptelui de soia.

Copacii de cocos necesită foarte puțină apă pentru a crește. Ca și alți copaci, ei sunt, de asemenea, rezervoare naturale de carbon, ceea ce înseamnă că absorb dioxidul de carbon din atmosferă și produc oxigen. Acest factor poate ajuta la egalizarea emisiilor totale de carbon apărute în rezultatul producerii  laptelui de cocos.

Cu toate acestea, nucile de cocos sunt cultivate în zonele tropicale și există riscul  că cererea crescută ar putea însemna o probabilitate mai mare de a înlocui speciile native și de a pierde biodiversitatea.

Pe de altă parte, unele cercetări arată că nuca de cocos poate promova de fapt biodiversitatea și nu reprezintă o amenințare pentru ecosisteme.

REZUMAT

Sunt necesare mai multe cercetări despre impactul asupra mediului al laptelui vegetal pentru a determina care dintre ele se clasează cel mai bine. În timp ce toate tipurile de lapte vegetal au propriile lor avantaje și dezavantaje, producerea laptelui de cânepă și de mazăre poate consuma mai puține resurse decât producerea altor tipuri.

Companii de lapte vegetal sustenabile

Unele companii producătoare de lapte vegetal recunosc că există întotdeauna loc de îmbunătățire în ceea ce privește impactul lor asupra mediului. Urmează câteva exemple de companii care acordă prioritate durabilității.

  • JOI

Această companie, al cărei nume înseamnă „Just One Ingredient”, produce concentrate de lapte vegetal în loc să folosească resursele de apă pentru a face lapte ambalat. Pur și simplu adăugați apă acasă și amestecați.

Produsele JOI vin în ambalaje 100% reciclabile. Compania depune eforturi pentru a produce zero deșeuri de-a lungul lanțului său de aprovizionare.

  • Numilk

Această companie încearcă să reducă emanarea carbonului și risipa de apă care este produsă la fabricarea laptelui vegetal preambalat.

Aparatul Numilk Home funcționează similar cu un aparat de cafea. Pur și simplu umpleți sticla inclusă cu apă și adăugați concentratul ambalat al companiei pentru lapte, latte sau shake-uri de proteine.

Numilk oferă, de asemenea, chioșcuri la anumite magazine alimentare din estul Statelor Unite. Le puteți folosi pentru a face lapte proaspăt pe loc și să-l luați apoi acasă.

REZUMAT

Companiile de lapte vegetal precum JOI și Numilk sunt printre cele mai conștiente din industrie față de mediu. Produsele lor reduc la minim utilizarea apei.

Cum să faci lapte vegetal acasă

Producerea propriului lapte vegetal nu numai că  oferă mai mult control asupra ingredientelor folosite, dar poate fi și mai ecologic.

Iată cum să faci acasă 4 căni (945 ml) de lapte cremos de ovăz.

Ingrediente:

-           1 cană (90 de grame) de fulgi de ovăz;

-           3 căni (710 ml) de apă;

-           1 curmală fără sâmburi;

-           1/8 linguriță de sare;

-           1/2 linguriță de  extract de vanilie.

Indicații:

1.         Combinați toate ingredientele de mai sus într-un blender de mare viteză sau într-un robot de bucătărie timp de 30-60 de secunde până consistența devine cremoasă. Asigurați-vă că nu amestecați prea mult, deoarece acest lucru poate face ca laptele să devină lipicios.

2.         Strecurați lichidul - de preferință de două ori - printr-un prosop foarte subțire într-un castron mare pentru a îndepărta resturile.

3.         Turnați laptele strecurat într-un recipient sigilabil, cum ar fi un borcan Mason cu capac, și lăsați-l la frigider timp de 3-5 zile.

Puteți folosi laptele vegetal de casă în toate modurile în care ați putea folosi lapte vegetal cumpărat din magazin. Merge bine de unul singur, precum și în cereale, musli, smoothie-uri și aluat pentru produse de patiserie.

REZUMAT

Puteți face cu ușurință lapte vegetal de casă, deși are o perioadă de valabilitate mai scurtă decât cel comercial. Prepararea propriului lapte vegetal vă oferă mai mult control asupra ingredientelor folosite.

Sfaturi pentru alegerea celui mai ecologic lapte vegetal

Atunci când alegeți un lapte vegetal după criteriul: impactul asupra mediului, rețineți că laptele de cânepă, mazăre și nucă de cocos poate avea un impact mai mic asupra mediului decât alte tipuri de lapte vegetal.

Cel mai bine ar fi să încercați câteva tipuri pentru a vedea pe care îl preferați și pentru a sprijini companiile locale care promovează sustenabilitatea.

Cu atât mai mult, folosirea câtorva tipuri de lapte vă poate ajuta să obțineți mai multe beneficii, deoarece compoziția nutritivă a laptelui vegetal variază foarte mult. De exemplu, laptele de migdale tinde să aibă mai puține proteine decât laptele de soia sau de mazăre, în timp ce unele tipuri de lapte sunt îmbogățite cu nutrienți precum vitaminele D și B12.

Ambalajul este un alt factor important. Achiziționarea unui lapte vegetal care vine într-un recipient reciclabil este cea mai bună alegere, pentru că contribuiți la reducerea deșeurilor.

Dacă are sens pentru gospodăria dvs., cumpărarea laptelui vegetal organic poate ajuta, de asemenea, planeta. Acest lucru ajută la reducerea utilizării pesticidelor și erbicidelor, care dăunează solului, contaminează apa și aerul și chiar duce la pierderea biodiversității.

De asemenea, puteți alege fie să faceți lapte acasă folosind nuci crude, cereale sau leguminoase, fie să susțineți una dintre cele mai noi companii care produc concentrat de lapte pe bază de plante.

REZUMAT

Deși nu există cel mai bun lapte vegetal în general, alegerea producătorului care utilizează ambalaje reciclabile și care sunt produce laptele organic poate minimiza impactul asupra mediului. De asemenea, puteți să  folosiți câteva denumiri comerciale și să vă faceți propriul lapte acasă.

Cercetările arată că laptele vegetal are un impact semnificativ mai mic asupra mediului decât laptele propriu-zis. Cu toate acestea, producerea laptelui vegetal nu este complet lipsită de impact.

Până când vor fi disponibile mai multe cercetări, alegerea celei mai ecologice opțiuni poate depinde în primul rând de factorii care sunt cei mai importanți pentru dvs. Laptele vegetal are efecte diferite asupra utilizării apei și a solului, precum și asupra emisiilor de gaze cu efect de seră.

Bazându-ne pe datele actuale, observăm că migdalele necesită cea mai mare cantitate de apă, ovăzul are nevoie de multe resurse ale solului, iar orezul emite gaze cu efect de seră în exces. În schimb, ați putea încerca laptele de nucă de cocos, cânepă sau mazăre.

Între timp, puteți minimiza impactul asupra mediului alegând lapte vegetal ambalat în materiale reciclabile sau cumpărând lapte organic atunci când este posibil. Puteți chiar să vă faceți acasă propriul lapte vegetal pentru a avea mai mult control asupra modului în care este făcut.

Doar un lucru

Încercați asta astăzi: dacă nu ați gustat lapte vegetal, cumpărați unul sau două de la magazin pentru a-l încerca în cafea, cereale, smoothie-uri sau în produse de patiserie. Îmi place aroma și consistența laptelui de soia simplu, neîndulcit pentru majoritatea scopurilor, și ocazional lapte cremos de ovăz sau lapte de casă de vanilie caju.